Ognjen Srzentić – Najmlađi dobitnik nagrade za postignute uspehe

Ognjen Srzentić

Upoznajte Ognjena Srzentića, najmlađeg dobitnika nagrade u iznosu od 10.000 dinara koju je Fondacija 1% uručila mladim talentima za postignute uspehe u toku 2020. godine. Ognjen Srzentić je učenik 8. razreda OŠ Ruđer Bošković i član Regionalnog centra za talente. Napisao je rad Uticaj pesticida u medu sa kojim je učestvovao na dva međunarodna takmičenja: IRCYS takmičenju (Internacionalnom takmičenju istraživačkih radova mladih naučnika održanom u Indoneziji) i na I-FEST takmičenju (Internacionalnom naučnom sajmu – takmičenju istraživačkih radova u Tunisu), na kojima je osvojio dve bronzane medalje. Iako je bio jedan od najmlađih kandidata nije se uplašio da odmeri svoje znanje i trud uložen za pisanje samostalnog naučnog rada sa svim prijavljenim kandidatima širom sveta!

Ognjene, ti si osmi razred i najmlađi si dobitnik nagrade za ostvarene uspehe u toku 2020. godine od strane Fondacije 1%. Molim te, reci mi šta motiviše tako mladu osobu da osvaja medalje na svetskim takmičenjima?

Ognjen: Roditelji su, još od mojih malih nogu, pokušali da mi razviju razna interesovanja i veštine. Ta interesovanja su me od pre dve godine navela da se bavim istraživačkim radom. Uvek sam voleo hemiju i matematiku, ali kako je velika zaiteresovanost za takmičenje iz matematike, odlučio sam da se bavim hemijom i biologijom i probam da se takmičim sa starijima.

Sigurno je potrebna određena doza smelosti i hrabrosti da se tako mlad upustiš u takmičenja sa starijima od sebe, koji se motiv krije iza svega toga?

,,Od malih nogu, a i zbog sporta, imam u sebi razvijen duh da volim da se takmičim, uvek mi je drago kada osvojim nešto i nikada ne odustajem.”

To je, verovatno, razlog zašto sam se odlučio da odem na takmičenja.

Već dugo i uspešno treniraš košarku i vidimo da sport može jako lepo da dopuni nauku, ali i nauka sport. Slažeš li se da idu zajedno?

Itekako idu zajedno! Sport, pogotovo timski, uči decu da je za ostvarenje cilja neophodna veština i znanje. Dok nauka znači u sportu, možda se to ne čini na prvi pogled, ali je vežbanje pamćenja jako korisno.

Slažem se. Ove godine si osvojio dve bronzane medalje na međunarodnim takmičenjima u Tunisu i Indoneziji. Možeš li nam nešto reći o njima?

U Tunisu se održalo tamičenje iz prirodnih nauka pod nazivom I-FEST u kojem se svi kandidati takmiče jedni protiv drugih, bez obzira na godine. Dok je takmičenje u Indoneziji, IRCYS, već imalo podelu po uzrastu.

Na oba takmičenja predstavio si se sa svojim radom Uticaj pesticida u medu. Možeš li nam nešto više reći o samom radu?

Istraživao sam uticaje koji pesticidi generalno imaju na med, ali sam takođe pisao o njihovoj štetnosti uopšte. Iako ljudi nemaju nameru da ga ubace u neke namirnice, samo korišćenje pesticida na biljkama može dovesti do kontaminacije hrane, poput meda.

Gde ti je bilo teže da odbraniš rad, na takmičenju u Tunisu ili u Indoneziji? Takođe, zanima me kako se uopšte priprema jedan naučni rad za neko takvo takmičenje i jesi li se zapravo i takmičio iz hemije ili je tvoj rad pripadao nekoj drugoj oblasti?

Bilo mi je teže da prezentujem rad na takmičenju u Indoneziji, jer je bila veća konkurencija i više radova. Dok je u Tunisu bilo manje radova, ali su takmičari bili stariji od mene.

Da bi se spremili prvo treba da osmislite temu, pa da napišete rad. Za tim dolazi najteži deo, to je priprema usmenog izlaganja i predstavljanje rada kroz prezentaciju. Pripremao sam se nekih šest meseci za takmičenja.

Takmičio sam se u oblasti životne sredine, što je u glavnom biologija. Sam rad se bazirao na hemijskim istraživanjima, ali kako se ticao okruženja pripadao je i biologiji.

Da li se za takmičenja pripremaš u Regionalnom centru za talente? Šta bi mogao da nam kažeš o njemu? Kakva su tvoja iskustva kada je sam rad u pitanju, druženje i atmosfera?

Stekao sam puno novih prijatelja i upoznao mnogo vršnjaka, najviše sam se sprijateljio sa onima koji su išli sa mnom na takmičenje. Viđali smo se po tri puta nedeljno i zahvalan sam Centru jer mi je dao priliku da se takmičim na međunarodnom nivou. I na kraju, kada mislim o svemu, vidim da Centar zaista dobro radi sa nama i uživam kada sam tamo.

Možeš li nam nešto reći o tvom iskustvu sa Fondacijom 1% i podršci koju se nadamo da smo ti pružili radeći ovaj projekat?

Pre svega želeo bih da se zahvalim Fondaciji 1% i da kažem da mi je najviše značila baš ta podrška koju ste mi pružili prepoznavši moj trud i rad. To mene, a verujem i većinu drugih mladih ljudi, podstiče na dalje bavljenje naukom i pravljenjem još boljih rezultata. 

Jako nam je drago da smo te podstakli na dalji rad. Bilo nam je zadovoljstvo pričati s tobom!

Takođe!


Intervju vodio – Miloš Pešić

Tekst pisala – Maria Miljković