Đorđe Milić – Saznanja o svemiru u službi inspiracije

Đorđe Milić

Đorđe Milić je daroviti učenik 4. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu u najranijem periodu svog obrazovanja pokazao je izuzetan talenat i ljubav prema matematici. Roditelji, prepoznavši Đorđeve sklonosti, neizmerno su ga podržavali na razvojnom putu, te su mu preporučili upis u Matematičku gimnaziju. U tom trenutku, Đorđe je bio 7. razred osnovne škole, ali to ga nije sprečilo da, vrednim radom i nepresušnom željom za napredovanjem, ostvari svoj cilj. 

Đorđe Milić je istakao da je najponosniji na rezultate koje je postigao na ovogodišnjim prestižnim takmičenjima: na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (GecAA – Global – Competition in Astronomy and Astrophysics) osvojio je srebrnu medalju, dok je sa Internacionalnog takmičenja iz astronomije i astrofizike (IAAC – International Astronomy and Astrophysics Competition) odneo, ni manje ni više, zlato. U slobodno vreme, Đorđe voli da čita, naročito, naučnu fantastiku, a osim toga, u vreme raspusta bavi se modelarstvom, što svedoči o njegovoj svestranosti i istančanim ukusom za originalnost.

Đorđe je dobitnik nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini Fondacije 1%.

O njegovom prvom ,,dodiru sa svemirom”, stremljenjima i sjajnim iskustvima na takmičenjima, pročitajte u produžetku teksta, koji će vas nesumnjivo inspirisati i proširiti vam vidike…

Od prvog ,,susreta” sa svemirom do takmičenja iz astronomije i astrofizike

Đorđe je svoju sklonost i interesovanje za astronomiju i astrofiziku otkrio i razvio, kako kaže, sasvim slučajno na početku srednje škole. Naime, jednom prilikom baka mu je poklonila knjige o svemiru, čije je stranice s oduševljenjem i znatiželjom iščitavao.

Ovo je bio njegov prvi susret sa pomenutim naučnim oblastima, ali i motivacija za produbljivanje znanja, koje je kasnije rezultovalo učestvovanjem na prestižnim međunarodnim takmičenjima, te i osvajanjem nagrada na istim.

Radna navika i glad za napredovanjem – temelji dobre pripreme za takmičenje

Pre nego što se oprobao na međunarodnim takmičenjima, Đorđe je svoje znanje testirao i na republičkim takmičenjima, koja su bila sasvim slična odmeravanju znanja iz drugih oblasti: različita pitanja, zadaci, obrade podataka, kao i rad na nemoj karti neba. S druge strane, Đorđeva priprema za internacionalna takmičenja bila je daleko ozbiljnija i temeljnija. Ovaj talentovani mladi čovek neumorno je rešavao sve zadatke sa dotadašnjih međunarodnih takmičenja koje bi pronašao: iranskih, britanskih, američkih, ruskih… 

,,Smatram da su moji najveći kvaliteti, presudni za uspeh na takmičenjima, radna navika i kontinuirana želja za napredovanjem”.

Međunarodna takmičenja kao trajna povezanost sa svetom

Đorđe sa ovih međunarodnih takmičenja, osim medalja, donosi sjajne impresije i bogata iskustva. Kao najznačajnije iskustvo, on izdvaja poznanstva konkurenata sa različitih strana sveta. Ovi susreti su mu doneli saznanja i dodir sa kulturama, običajima i jezicima, koja mu do tada nisu bila predočena, a od velikog su značaja za širenje vidika, toleranciju i prihvatanje različitosti. 

Na pitanje o planovima za budućnost, Đorđe nam je odgovorio na sledeći način:

,,Moji ciljevi su da upišem i završim fakultet, te da nastavim više obrazovanje u inostranstvu. Oblast kojom bih se najradije bavio jeste aerosvemirski inženjering, pri čemu bih voleo da budem deo projekta kojim će se unaprediti kvalitet života celokupnog stanovništva na planeti. Ova grana nauke podrazumeva inženjering aviona i raketa: njihov razvoj, projektovanje, dizajn… Za ovu oblast sam se zainteresovao, jer je njen dobrinos čovečanstvu i više nego značajan”.

Astronomija – nauka koja inspiriše mlade

,,Nepresušni izvor moje inspiracije jesu zanimljiva saznanja o svemiru i otkrivanje njegovih tajni. Bavljenje naukom čini da se neprestano šire granice čovekovog vidnog polja, a znanje pruža sigurnost i slobodu. Ono je najmoćnije oružje. Duboko verujem da je astronomija jedna od najinspirativnijih nauka za mlade ljude, njihovo razvijanje ljubavi prema istraživanju, učenju i napredovanju. Od velike koristi u mojim prvim koracima bile su TV emisije i knjige. One pružaju znanje na zanimljiv i neobavezan način”.

Rad na sebi je uvek isplativa investicija

,,Način na koji bih ja lično pomagao mladim talentovanim ljudima u Srbiji je izvesna donacija preko organizacija koje su usmerene na pomoć mladima. Osim toga, smatram da bi izgradnja razvojnih centara, fokusiranih na nauku i obrazovanje bila najdelotvorniji vid podrške mladim talentima Srbije. 

Verujem da svaki čovek na svetu poseduje neki dar, ali rad na tom daru je ključan i često bitniji od samog dara. Neki ljudi ne rade na sebi i plaše se da obznane svoje umeće pred drugima, takmiče se i uvere u svoje sposobnosti. Ja im, međutim, poručujem da veruju u sebe, da budu hrabri i nikada ne odustaju od svojih ideala”. 

Fondacija 1% iz Đorđeve perspektive

,, Prezadovoljan sam pažnjom koju sam dobio od Fondacije 1% i time što me je prepoznala kao mladog talenta, takmičarskog duha. Ovakav vid pažnje je veliki podstrek za mene, jer sam svestan da neko prepoznaje smisao i važnost nagrade koju sam osvojio, ali i velikog truda koji je pozadina mog uspeha”.


Intervju vodio: Miloš Pešić

Tekst pisala: Dragana Klašnja