Mitar Arsović – atlas i računar kao saveznici

Mitar Arsović

Teško je poverovati da ljubav prema geografiji i računarstvu idu zajedno. Kada tu dodamo ljubav prema fudbalu i interesovanje za ekologiju i psihologiju, stičemo utisak da se radi o više osoba. Međutim, mladi Mitar Arsović je taj koji tu predrasudu razbija. Veliki zaljubljenik u geografiju, bivši učenik Prve kragujevačke gimnazije, a sada student I godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, dvostruki je dobitnik zlatne medalje na Evropskoj geografskoj Olimpijadi!

O motivaciji, interesovanjima i značaju nagrade koju mu je u 2020. godini dodelila Fondacija 1%, Mitar nam je sa ponosom govorio.

,,Jako mi je drago da se pojavila organizacija koja će na pravi način prepoznati trud i rad uložen u sve ove uspehe mladih talenata u Srbiji.”

Na samom početku, Mitar nam je govorio o tome zašto i kako je prošao put od geografije do računarstva i kako je uspeo da spoji ljubav prema ovim dvema, naizgled nedodirljivim naukama:

Gografiji sam privržen odmalena, uvek sam imao neki atlas uz sebe. Opširna je nauka, obuhvata jako veliki broj informacija i dosta drugih nauka je povezano sa njom, kao što su ekologija, čak i matematika jer zahteva crtanje i čitanje grafika, izučavanje društva… Iako na početku srednje škole nije bilo željenih uspeha iz geografije, kockice su se vremenom složile i daleko sam premašio svoja očekivanja. Geografija je moja velika ljubav od malih nogu, ali sam se trenutno usmerio na svet programiranja i kompjutera. Moj put ka elekrotehnici je krenuo preko priodno-matematičkog smera, a odluka je pala tek u četvrtoj godini srednje škole. Bio sam jako neodlučan, iako sam od početka video sebe u svetu kompjutera. Odlučio sam se za računarstvo jer vidim perspektivu u ovoj oblasti i mogućnost da napredujem. Iako geografija nema dodirnih tačaka sa ovim što studiram, bavio sam se njom jer je jako volim, a u računarstvu sada vidim budućnost.

Mitar nam je takođe razbio i mitove o formatu takmičenja iz geografije za koje smo svi duboko verovali da se svode na puko prepričavanje teorije:

Na ovakvom takmičenju, znanje se povezuje sa mnogim drugim naukama. Zapravo, format je veoma zanimljiv i specifičan, dosta toga se svodi na praktično znanje. Sastoji se iz tri dela – praktični (terenski rad), multimedijalni test i pisani test. Terenski rad obuhvata obilazak određene lokacije na kojoj dobijamo informacije. Zapažamo određene detalje za koje mislimo da će nam biti od pomoći pri kasnijoj izradi praktičnog testa. Multimedijalni test se sastoji iz 40 pitanja koja su interaktivnog sadržaja, dok je pisani test povezan sa teorijom, ali i primenom znanja iz drugih nauka. Dok je 2020. godine takmičenje bilo u online formatu i svako se takmičio iz svog rada, 2019. godine je održano u Beogradu i trajalo je sedam dana.

,,Snovi su nešto od čega se ne odustaje tako lako. Samo nebo je granica za sve što možete postići.”

Iza Mitra stoje veliki uspesi, takmičenja i interesovanja, ali i projekat na temu ekologije na koji je izuzetno ponosan:

Projekat je organizovan od strane organizacije CEOOR, a u okviru njega bavili smo se problematikom sve bržeg širenja svetske populacije, urbanizacije i uticaj svega toga na prirodu oko nas. Cilj je bio da na osnovu pojedinačnih ideja dođemo do rešenja za probleme koje muče mnoge gradove širom sveta kao što su buka, zagađenost vazduha, prenaseljenost, itd. Sve ovo vidim kao veliki problem ljudskog društva i čovečanstva. Od narednog perioda jako zavisi kako će se razvijati ljudska civilizacija i u tome vidim neku prekretnicu. Ako sada uspemo da nađemo način da preuredimo sve probleme koji nas trenutno muče, mislim da ćemo mnogo bržim tempom nakon toga napredovati i uzdići se na neki viši nivo.

Učešćem na takmičenjima pomerao je svoje granice i dolazio do ideja koje je primenjivao na raznim poljima. Motivaciju stiče iz podrške svojih bližnjih i želje za napretkom, a ovog mladog momka krase i druga interesovanja:

U slobodno vreme volim da se bavim sportom, naročito fudbalom i košarkom. Ljubav prema fudbalu gajim od malih nogu. U gimnaziji sam bio član fudbalskog tima sa kojim sam ostvario velike uspehe na republičkom nivou takmičenja. U poslednje vreme je počela da me interesuje i psihologija. Tačnije, zaintrigirao me načain na koji funkcioniše ljudski um, te ću od sada malo više istraživati na ovu temu.

Mitar smatra da je potreban veći broj radionica i predavanja na kojima bi mladi ljudi mogli da zaključe šta ih istinski zanima i čime bi voleli da se bave u svojim životima. Za mlade i talentovane ljude poput njega, ima veoma snažnu i jasnu poruku:

Snovi su nešto od čega se ne odustaje tako lako. Ne dajte da vas slomi nijedna prepreka na putu koji ste sebi zacrtali jer je samo nebo granica za sve što možete postići.

Na samom kraju, talentovani Mitar Arsić preneo je svoje utiske o nagradi i gestu Fondacije 1% koji su dodeljeni još 47 mladih talenata:

Pre ovoga, nažalost, nisam čuo o Fondaciji, ali mi je jako drago da se pojavila organizacija koja će na pravi način prepoznati trud i rad uložen u sve ove uspehe mladih talenata u Srbiji. Nadam se da će u budućnosti biti još više organizacija koje će slediti ovaj primer. 


Intervju vodio: Miloš Pešić

Tekst pisala: Anđela Jović