• fondacija@1posto.rs
  • +381 64 08 01 499
Decak lezi na zemlji

Šta prenosimo na buduće generacije?


Decak lezi na zemlji

Priroda, rađanje, buđenje, podrška, regenerisanje, energija, mir, lepota, muzika, smisao, dobrota, ljubav, lek za ljudsku nezasitost… Sve to i još mnogo više nam pruža ova divna planeta čiji smo počasni gosti – naša Zemlja! 

Ona nas drži još od našeg začeća. Ona je naš oslonac, naša podrška i potencijal za život, radost i zdravlje! Mudra, puna znanja i iskustva. Bogata zelenilom, vodom, lekovitim biljkama, kiseonikom, okeanima, morima, jezerima, rekama, potocima, vodopadima, gejzirima, ostrvima, vulkanima, kontinentima, životinjama, insektima, planinama, prašumama, vegetacijom, pustinjama, istorijom, iskopinama, svetskim čudima… A mi njeni počasni gosti.

Bajka vila, patuljaka, čarobnjaka, princeza, veštica, dobrih i zlih ljudi… Sve nas ona strpljivo i bez osuđivanja drži u svom majčinskom krilu – naša planeta Zemlja.

‘’Da se razumemo, priroda je mnogo veća od ljudske vrste. Svakim remećenjem njene ravnoteže ona uzvraća vrlo jasnom porukom. Ne možemo očekivati zdravlje i dug život ukoliko ugrožavamo izvor tog istog života.’’

Zelena suma na zemlji

Često odbačena, nepoštovana, iskorišćena, zagađena, omalovažena, osakaćena, pretučena, ozleđena, ali i dalje brižna i posvećena – naša planeta Zemlja.

Mi, mali ljudi, svemoćna bića, zar ne bismo mogli za promenu da je nakratko pogledamo u oči i bez kukavičluka se suočimo sa kišom suza kojom nas moli da prestanemo da ugrožavamo njenu svrhu, njeno postojanje i ljubav koju nam pruža? Da zastanemo na trenutak i razmislimo o zakonu prirode i dokle nas je dovelo zanemarivanje i nepravedno ophođenje prema našem domu – našoj planeti Zemlji?

Najteže je priznati, ali ona pati zbog nas, a nije u obavezi… 

Svakim bačenim papirićem, pikavcem, plastičnom kesom u prirodu, odlaganjem smeća u stari potok koji podzemno teče na mestima gde ne može da se probije kroz nagomilanu količinu đubreta, razbacivanjem ostataka i otpada u more, otpuštanjem štetnih gasova i zagađivanjem čistoće koju udišemo, izumiranjem životinjskih vrsta, sečenjem šuma, a nepošumljavanjem, građenjem stambenih grdosija tamo gde im nije mesto, ignorisanjem problema… Svakim neuvažavanjem ciklusa, on se remeti i dovodi do disbalansa.

Da se razumemo, priroda je mnogo veća od ljudske vrste. Svakim remećenjem njene ravnoteže ona uzvraća vrlo jasnom porukom. Ne možemo očekivati zdravlje i dug život ukoliko ugrožavamo izvor tog istog života.

Probudimo uspavanu odgovornost. 

Pokažimo zahvalnost, ljubav i toleranciju prema našoj majci Zemlji.

Za nju i za buduće generacije!

Imamo jednu planetu koja može bez nas, a da li mi možemo bez nje?

Crni kit izranja

Autor teksta: Ivana Kovacević

ivana-kovacevic-slika

Više njenih tekstova možete pročitati na instagram profilu: https://www.instagram.com/feather_of_freedom/


Leave A Comment

nineteen − 3 =