Mladi robotičari Prve kragujevačke gimnazije

Mladi robotičari Prve kragujevačke gimnazije su se plasirali u finale First lego league

Mladi robotičari Prve kragujevačke gimnazije su se plasirali u finale First lego league

Katarina Veljković izveštava: Na održanom kvalifikacionom turniru First Lego League u Slovenskim Konjicama (Slovenija) 11.01.2020, predstavljalo nas je 10 učenika Prve kragujevačke gimnazije tim Passengers:

 1. Anja Mijailović
 2. Iva Jovanović
 3. Milena Ljujić
 4. Marta Špica
 5. Veljko Vučićević
 6. Ognjen Veljović
 7. Janko Milovanović
 8. Aleksa Stojanović
 9. Dimitrije Pešić
 10. Opravdano odsutan bio je član tima Mihailo Miletić

Mentorke: Katarina VeljkovićMarina JelenićAna Stanković i Ljubica Mudrić-Staniškovski.

Na turniru je učestvovalo 20 timova. Naš tim se plasirao ušavši u prvih sedam ekipa u generalnom plasmanu na današnjem turniru, direktno na finale Adria regije koje će biti održano u Kopru u Sloveniji 14.3.2020.

Tim je radio na projektu Pametno igralište sa ciljem da se podigne svest o uštedi energije i njenom stvaranju. Sami su konstruisali i programirali lego robota, koji autonomno rešava prepreke na zadatom terenu. A sve uz primenu timskog rada. Takmičili su se u robot igri, tehničkom intervju, osnovnin vrednostima i projektu.

mladi_roboticari_kragujevacke_gimnazije_cover

Vetar u leđa za mlade robotičare!

Fondacija FIRST je 1999. godine u saradnji sa Lego Education osmislila i pokrenula program FIRST Lego League sa ciljem da decu od 9 do 16 godina zainteresuje za nauku, tehniku, inžinjerstvo i matematiku. Tokom godina, program je postao izuzetno popularan i počeo da se širi u celom svetu, tako da danas učestvuje oko 100 država. Program se sastoji od tri celine:

 • Osnovne vrednosti koje povezuju sve celine i decu uče timskom radu i sportskom ponašanju prema ostalima takmičarima
 • Projekat koji deca pišu na osnovu sezonskog Izazova (ovogodišnji izazov je „grad budućnosti”. Učenici treba da uoče neki problem koji ima veze sa gradom budućnosti, treba da nađu inovativno rešenje istog i potom ta rešenja podele sa zajednicom
 • Igra sa robotom gde deca konstruišu i programiraju Lego robota da autonomno reši zadatke vezane za sezonski izazov. Zadaci se izvode na specijalnoj prostirci i stolu i napravljeni su od Lego elemenata.

O timu Alpha…

Već pet godina timovi učenika iz Prve kragujevačke gimnazije učestvuju na ovom takmičenju. U septembru prošle godine, nakon selekcije od preko 50 učenika sedmog, osmog i prvog razreda, izabrano je 17 koji su ušli u uži izbor. Nakon početka rada i prvih zadataka izabrano ih je desetoro, koji sada čine tim Alpha i sa njima od oktobra 2019-te rade profesorke-mentorke Katarina Veljković, Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić. Učenici se sa mentorkama nalaze dva puta nedeljno i rade na ideji i izradi projekta, kao i na konstrukciji i programiranju robota.

Oni su učestvovali na ovogodišnjem takmičenju u izazovu CITY SHAPER, gde su osmišljavali jedinstvena i inovativna rešenja o izgledu gradova u budućnosti (zaštita životne sredine, korišćenje obnovljivih izvora energije, transport,…). Oni su prošli prvo kvalifikaciono takmičenje u Sloveniji 11. januara 2020. godine.

Ekipi mladih robotičara je bila potrebna pomoć u vidu finansijskih sredstava za odlazak na takmičenja i pripremu ekipe. Fondacija 1% im je uz vašu pomoć finansirala putne troškove u iznosu od 100.000 dinara.

Mladi robotičari i prethodni rezultati:

Naši timovi, timovi Prve kragujevačke gimnazije su još od početka postizali zapažene rezultate. Tim LegoGym na Nacionalnom takmičenju u Beogradu osvojio je prvu nagradu u kategoriji Osnovnih vrednosti (timski rad, odnos sa drugim ekipama, rešavanje timske igre…). Učestvovali su na finalu Adrija regije u Sloveniji. Naši timovi, timovi Prve kragujevačke gimnazije su još od početka postizali zapažene rezultate. Tim LegoGym na Nacionalnom takmičenju u Beogradu osvojio je prvu nagradu u kategoriji Osnovnih vrednosti (timski rad, odnos sa drugim ekipama, rešavanje timske igre…). Učestvovali su na finalu Adrija regije u Sloveniji.

U drugoj sezoni, školu predstavljaju dva tima LegoBats i LegoBuzz. LegoBuzz je osvojio na nacionalnom takmičenju u Beogradu nagradu za vizuelni dizajn i treće mesto u generalnom plasmanu, i time su se plasirali na naredni rang takmičenja u Sloveniju. Pored toga deo ekipe je sa ovim projektom učestvovao na takmičenju Učeničke kompanije i osvojio prvo mesto na nacionalnom takmičenju, i predstavljao našu zemlju u Briselu na Evropskom takmičenju Učeničkih kompanija. Učenica iz tima Jovana Mališić, proglašena je za najboljeg mladog lidera Evrope.

LegoBats su na nacionalnom takmičenju osvojili drugu nagradu u generalnom plasmanu, a na finalu Adria regije u Sloveniji osvojili su drugo mesto u robot dizajnu i programiranju robota, i time su se plasirali i učestvovali na svetskom takmičenju održanom Aarhus u Danskoj. Ovo je ujedno bila i prva srpska ekipa koja je ikada učestvovala na ovakvom svetskom takmičenju. U prošlogodišnjoj sezoni bili su najuspešniji. Tim PKGang je osvojio na nacionalnom takmičenju u Beogradu prvu nagradu u osnovnim vrednostima, i drugu nagradu u generalnom plasmanu. Na finalu Adria regije takođe u Sloveniji, tim je osvojio drugo mesto u osnovnim vrednostima i bili smo prvoplasirana ekipa iz Srbije, što im je obezbedilo učešće na svetskom takmičenju FLL u Hjustonu, Teksas. U robot igri osvojili su 27 mesto na svetu od 108 ekipa. Ovaj tim je proglašen za najbolji tinejdž tim Srbije za 2019. godinu. Nagrada je dodeljena u okviru Nedelje inovacija u beogradskom poslovnom klubu Privrednik.