Drvo za budućnost

mladi-za-cistiju-i-zeleniju-sredinu

“Najbolji trenutak da se posadi drvo bio je pre 20 godina, a sledeći najbolji je sada!”

“Drvo za budućnost” je jedinstvena ekološka akcija sadnje drveća u gradskim parkovima u saradnji sa Zelenilom u okviru koje svako ima priliku da donira i posadi svoje drvo ili pokloni drvo nekome.

Svako drvo nosi oznaku sa ugraviranim natpisom po želji i imenom osobe koja je drvo posadila ili kojoj je drvo posvećeno. Drvo možete posaditi sami u okviru akcije ili možemo posaditi mi za vas i poslati vam sliku i lokaciju drveta.

Kada bi svako posadio barem jedno drvo godišnje, promenili bismo lice Zemlje. Uključi se i budi deo najveće ekološke akcije sadnje drveća!

Akcija sadnje drveća održaće se u Beogradu, u petak 1. decembra i u subotu 2. decembra, na sledećim lokacijama:

Park Kalemegdan – 50 sadnica bora (1. decembar) POPUNJENO
Park Tašmajdan – 20 sadnica bora (1. decembar) – POPUNJENO
Park Banovo brdo – 10 sadnica bora (1. decembar) POPUNJENO
Park Topčiderska zvezda – 15 sadnica tuje smaragd (1. decembar) POPUNJENO
Park Ušće (kod hotela Jugoslavija) – 80 sadnica bora (2. decembar) POPUNJENO

Sadnica bora je 2.300 rsd (beli i crni bor visine 150-180 cm)

Sva mesta za decembarsku akciju sadnje drveće i navedene termine su popunjena. Sledeća akcija se planira za februar 2024.

Ukoliko želite da se uključite u sledeću akciju sadnje drveća i donirate i posadite svoje drvo ili poklonite drvo nekome, prijavite se na linku ispod i obavestićemo Vas kada akcija bude zakazana.

Zemlju nismo nasledili od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka.

INDIJANSKA IZREKA

Zato treba prema našoj planeti, našem neposrednom okruženju i prirodi oko nas da brinemo i doprinosimo njenom očuvanju tako da u njoj možemo uživati i mi i buduće generacije.

Fondacija 1%, pored primarne podrške mladim talentima Srbije, kroz ovaj projekat i organizaciju akcija sadnji drveća, pruža i svoj ekološki doprinos. 

Princip 1% kojim se vodimo – da svako od nas može pružiti barem 1% svog vremena, znanja ili novca i tako podržati druge ili unaprediti svoje okruženje, odnosi se i na ovaj projekat.

Ako bi svaka osoba ili svaka porodica posadila barem jedno drvo godišnje, što je dovoljno malo da se može izvesti, učinili bismo zajedno nešto dovoljno veliko da izazove ogromnu promenu! Naposletku, osećaj koji simbolični doprinos ovoj akciji stvara – imati svoje drveće koje će rasti i decenijama biti tu – je neverovatan!

Kada bismo to svi uradili živeli bismo u daleko lepšem, zelenijem i zdravijem okruženju. 

U okviru ovog projekta, svako nam se može pridružiti i učestvovati u akcijama sadnje drveća koje organizujemo na različitim lokacijama svake godine. To možete uraditi donacijom za jedno drvo koje možete sami zasaditi u okviru akcije ili koje mi možemo zasaditi za vas. Svako drvo nosi potpuno ekološku drvenu pločicu sa ugraviranim nazivom akcije i imenom osobe koja je posadila drvo ili kojoj je drvo posvećeno. Na ovaj način simbolično znate koje drvo je vaše i gde se nalazi.

Pridruži se akciji “Drvo za budućnost” i iskoristi priliku da pružiš svoj ekološki doprinos, doniraš i zasadiš svoje drvo.

Do sada smo posadili ukupno 550 stabala drveća u okviru 14 akcija sadnji:

 • Posadili smo 20 stabala lipe u Zvezdarskoj šumi u Beogradu, 23. novembra 2019.
 • Posadili smo 13 stabala četinara u Kliničkom centru u Nišu, 6. decembra 2019. (Posebno se zahvaljujemo i Rotarakt klubu Niš – Konstantin Veliki koji je pružio veliku podršku ovoj akciji.)
 • Posadili smo 15 stabala kedra na zelenoj površini u ulici Olge Alkalaj u Beogradu, na Zvezdari, 26. novembra. 2020.
 • Posadili smo 14 stabala crnog bora u Tašmajdanskom parku u Beogradu, 15. decembra 2020.
 • Posadili smo 20 stabala belog bora za zelenoj površini u ulici Salvadora Aljendea, u Beogradu, preko puta OŠ Filip Višnjić na Karaburmi, 23. februara 2021.
 • Posadili smo 55 stabala crnog bora na Kalemegdanu, u Beogradu, 25. novembra 2021.
 • Posadili smo 84 stabla belog bora u parku Ušće, kod hotela Jugoslavija, u Beogradu, 10. februara 2022.
 • Posadili smo 66 stabala belog bora u parku Milutina Milankovića, preko puta Hrama Svetog Save, u Beogradu, 11. februara 2022.
 • Posadili smo 100 stabala jasena na savskom keju, sa novobeogradske strane, preko puta Beograda na vodi, u Beogradu, 16. decembra 2022. Posebno se zahvaljujemo na učešću u ovoj akciji kompanijama BluGrid.io , Orange Cloud, DEVersity i osnovnoj školi Savremena
 • Posadili smo 70 stabala crnog bora na Kalemegdanu, u Beogradu, 3. marta 2023.
 • Posadili smo 25 stabala crnog bora u Tašmajdanskom parku, u Beogradu, 3. marta 2023.
 • Posadili smo 25 stabala crnog bora u Karađorđevom parku, u Beogradu, 3. marta 2023.
 • Kompanija Flow Ninja je u okviru naše akcije posadila 28 stabala (javor, smrča, kesten, bođoš) na bedemu reke Nišave, u Nišu, 14.03.2023.
 • Posadili smo 16 stabala smrče u parku Čair, u Nišu, 17. marta 2023.

Zahvaljujemo našim prijateljima projekta Laserski radovi koji doprinose ovom projektu graviranjem pločica za oznaku drveća. Zahvaljujemo se Zelenilu Beograd i JKP Mediana Niš na saradnji u realizaciji ovog projekta.

laserski radovi