• fondacija@1posto.rs
  • +381 64 08 01 499
Tara Katarina Ćirković

Nemate pravo da kažete ne!


Dok sam se spremala za razgovor sa mladom i talentovanom modnom kreatorkom, pročitala sam par naslova: „Ona ima 13 godina a hvale je Guči i Žan Pol Gotje ” ili „Кako je devojčica iz Beograda postala najmlađi kreator Pariske nedelje mode” , koji su me naveli da zastanem i razmislim. U redu ˗ shvatila sam da se radi o jednom velikom talentu, ali Tara je premašila sva moja očekivanja.

Ovo je njena priča, a svima nama motiv da verujemo u svoje snove.

Tara Katarina Ćirković

Tara Katarina Ćirković iz Beograda proglašena je za najperspektivnijeg mladog dizajnera. Sa samo 13 godina osvaja svetsku modnu scenu. Njenu kolekciju pohvalili su Donald Potard, dugogodišnji direktor čuvenog modnog brenda Žan Pol Gotje kao i Patricija Guči. Još kao mala, sa svega 5 godina crtala je kako kaže “male ružicasto pufnaste haljine”, a kako je vreme prolazilo prestala je sa crtanjem. Nakon 4 godine, ponovo je bila u “društvu bloka, bojica i njene mašte” ne sluteći da će ubrzo imati svoju prvu reviju i to baš u Parizu.

Tara Katarina Ćirković

Svako treba da pronadje svoju srećnu zvezdu, a Tarina srećna zvezda je njena majka.

– Moja mama ima kolekciju medaljona, koje je izlagala u Vladi. Pomagala sam joj da ih iznese a ujedno sam imala blok ispod ruke. Jedna žena mi je prišla i pitala šta imam u bloku, bili su to moji crteži – kaže Tara.

Od kada sam se rodila ona je meni oduvek pričala da sam njena srećna zvezda i na kraju mislim da je majka moja srećna zvezda

Žena koja je primetila njene crteže je bila Drina Vlastinić Rajić, članica Srpske nacionalne modne federacije. Zamolila je devojčicu da joj pošalje slike crteža i za samo nekoliko nedelja usledio je poziv.

– Ključni momenat moje majke je bio u tome što kad nas je pozvala ta žena Drina, ona nam je javila da mogu otići u Pariz gde ću održati svoju prvu reviju. Rekla nam je nemate pravo da kažete ne. Svako drugi bi na našem mestu možda odustao, jer nemamo kako da stignemo do Pariza… mesec dana je jako malo vremena, ko da sašije 10 haljina, neko drugi bi rekao ne! Moja mama je rekla da – kaže naša mlada dizajnerka.

Tara Katarina Ćirković
Tara Katarina Ćirković

Aleksandra i Tara, nisu znale ništa o stvaranju kostima visoke mode ali to ih nije sprečilo da veruju i tragaju za ljudima koji će bio deo ove bajke. Kompanija “Voda Voda” je prepoznala talenat i volju naše mlade dizajnerke. Njen svet je oživeo i sve ono što je donedavno bilo samo plod mašte, postalo je stvarno.

– Nikada nisam stvarno verovala da ću tako brzo stići do haljina i do revije, ali to se desilo. Nema svaka moja haljina priču, ona predstavlja sebe i svako je doživljava na sebi svojstven način – kaže Tara. Nakon uspešnog nastupa na Defile a Paris Fashion Week, Tara Katarina je nastupila i na Serbia Fashion Week-u.

Kao što kažu kada vidiš ljubav svog života ti tada osetiš mir, tako sam se ja zaljubila u pistu, nisam imala leptiriće imala sam samo mir.

Tara Katarina Ćirković

Ističe da se njen život nije promenio, jer se ni ona nije menjala. U slobodno vreme voli da čita knjige i kako kaže “granice ne postoje, mi biramo granice” jer “J.K. Rowling nije imala granice kada je išla 12 puta da proda svoju knjigu”, a mnogi ljudi ceo život lutaju i traže sebe, svoju strast i nikada je ne pronađu.

– Strast je jedna stvar koja lako može da ode, možemo mi proći kroz trista faza strasti u našim životima, a talenat je nešto što ne nestaje. Sve talente treba podržavati, nebitno da li ti hoćeš, ne znam, da voziš avion.. vozi, ali treba ti neko da ti kaže da možeš!

Na pitanje koji je to njen najveći san i poruka za sve mlade ljude, ona odgovara:

˗ Moj najveći san je da budem dovoljno uspešna da mogu pomoći životinjama i prirodi. Oni nam vraćaju uvek najbolje što mogu. Ostanite uvek iskreni prema sebi, a drugi će doci i proći ali ako ostanete iskreni prema sebi i svom talentu možete uspeti.

Često uhvatimo sebe kako mislimo da nam samo još to nešto fali, kako bi krenuli sa ostvarivanjem našeg velikog poslovnog ili životnog plana, nečega u čemu vidimo našu sreću. Čekamo pravi trenutak, prave ljude… čekamo da mi budemo “pravi”. Nažalost, često tako ostanemo čekajući “prave” oklonosti koje čak i kada se pojave ne primetimo. Zato pratimo inspirativne priče mladih i krenimo u stvaranje lepših okolnosti odmah.

Ceo intervju sa našom talentovanom mladom modnom kreatorkom možete videti na video snimku:

Autor teksta: Kristina Erić

Kristina Eric

Leave A Comment

9 − 9 =