Ne pijem vodu, pijem H2O

Ne pijem vodu, pijem H2O

Ne pijem vodu, pijem H2O – Hemija je samo jedna od onih stvari gde je čovek ili za ili protiv, ne postoji suzdržan. Hemiju ili volite ili ne volite, ili razumete ili ne. Ipak, razumeti hemiju stvarno jeste teško i malo ko može da se spusti na nivo gde više ne vladaju zakoni klasične fizike i sve što nam je intuitivno jasno, jer smo živi, osećamo i aktivno učestvujemo u svetu oko nas, se gubi. To ne znači da ljudi koji vole hemiju znaju kako izgleda atom ili se osećaju prirodnije u kvantnom svetu nego ovom našem. Jednostavno zanimaju nas molekuli kao što nekog drugog zanima istorija. Voleti i baviti se hemijom stvarno jeste jedna diagnoza sama po sebi, a profesionalna deformacija koja dolazi uz to ume da bude i gora, doduše više po naše ukućane nego nas same.

atom

Moja baka je po struci farmaceut i da li svesno da li nesvesno ona je imena biljaka govorila isključivo na latinskom. Zašto reći koren belog sleza, kada althaea radix zvuči bolje. Isto tako, za ovo sam siguran da je namerno, od kad znam za sebe, kad sam kod babe ne pijem vodu, pijem H2O. Iskreno, nije me bilo teško privoleti prirodnim naukama, pa i hemiji, shodno tome da svaki dan po ceo dan slušam o zgradama, kotiranju, projektovanju….(otac arhitekta).

“Način na koji posmatrate svet, pa i sebe, se u potpunosti menja kada se bavite hemijom”

STEFAN MITROVIĆ

Mislim da ne primećujemo koliko zanimanje i interesovanja menjaju našu percepciju sveta. Fascinantno mi je da gledam svog oca kako posmatra zgrade ili svoju baku kada ko iz topa preporučuje 5 različitih preparata za bubuljice ili rast kose, naravno sa sve receptima. Svakako, ne verujem da nikada niste stavili dezodorans i krenuli da sušite kosu da biste panično isključili fen jer eto, etanol se spontano zapaljuje na temperaturi iznad 35 ℃. Ovo je više do mene, nego do hemije, ali generalno način na koji posmatrate svet, pa i sebe, se u potpunosti menja kada se bavite hemijom. Vidite stvari na totalno drugačiji način. To više nije samo drvo, to je jedan skup velikog broja hemijskih reakcija koje održavaju taj sistem živim, isto kao i vas. Računar više nije samo računar nego zajednički poduhvat velikog broja fizičara, matematičara i hemičara da naprave nešto fenomenalno.

Ko ima želju da se bavi naukom, ta osoba nije samo biolog ili samo hemičar. Ona je pre svega naučnik. Što više ulazite u suštinu neke oblasti, sve više shvatate kako je ne možete odvojiti od ostalih naučnih disciplina, da možete verovatno biste izučavali neki imaginarni svet. Ograničiti se na jednu naučnu disciplinu meni dosta teško pada. Ipak, nemoguće je baviti se svakom naučnom disciplinom. Na kraju sam se odlučio za hemiju. Da li zbog toga što za mene ona predstavlja kompromis između ostalih prirodnih nauka ili zato što je najviše volim i najbolje mi ide, ne znam, ali svakako ne kajem se što sam odlučio da se bavim baš hemijom.


Autor teksta: Stefan Mitrović