Iva Minić – Nikada nisi suviše mlad da bi dao svoj doprinos svetu

Iva Minić

Iva Minić, iz Beograda, načinila je prirodno-društveno jedinjenje i tako spojila nespojivo. Ova učenica III razreda XIV beogradske gimnazije uspešna je u ovladavanju znanjem kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka, mada su joj, kako naglašava, prirodne nauke bliže srcu. Svoj uspeh dokazala je osvojivši srebrnu medalju na Međunarodnom takmičenju istraživačkih radova – prirodne nauke (BUCA IMSEF), iz oblasti biologije; dok sa Internacionalne konferencije mladih naučnika – društvene nauke (ICYSS), iz oblasti istorije, nosi sa sobom specijalnu nagradu.

Svako od nas, kada zaroni u svoje biće, pronalazi svojevrsne izvore koji ga okrepljuju i podstiču ka uspehu i samoostvarenju. Iva je svoj izvor inspiracije i motivacije pronašla u bezrezervnoj ljubavi prema prirodi i planeti. U želji da svet učini lepšim mestom za život, odlučila je da svoj doprinos čovečanstvu pruži, pre svega, kroz učešće u projektima koji utiču na zaštitu životne sredine.

Iva ističe da je balans veoma bitan, te vodi računa kako o mentalnoj tako i o fizičkoj kondiciji i to kroz niz sportova kojima se bavi: odbojka, plivanje, air pilates, skijanje, košarka, fudbal… Koliko joj je bitna fizička aktivnost govori činjenica da je u jednom momentu trenirala čak tri sporta, te je pobrala i mnogobrojne sportske nagrade. Sa društvom ona, uglavnom, provodi vreme kroz sportske aktivnosti, a osobito voli da igra karte. Omiljena igra joj je poker.

Kada pomislimo da je došao kraj u nabrajanju Ivinih interesovanja i veština, ona nas iznova dematuje i iznenadi – Iva izuzetno ceni umetnost (završila je muzičku školu), te oplemenjuje svoje okruženje divnim kompozicijama izvođenim na klaviru. Ovako ona održava duhovnu kondiciju, koja je po važnosti, moramo se složiti, u rangu sa mentalnom i fizičkom spremnošću.

Iva je dobitnica nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2020. godini Fondacije 1%.

U produžetku teksta govoriće se o Ivinoj ljubavi prema planeti, naučno-istraživačkim radovima, pripremana i iskustvima sa takmičenja, kao i o njenom receptu za uspeh…

Ljubav prema prirodi je najsnažniji pokretač

Biologiju i hemiju Iva ističe kao svoje omiljene oblasti istraživanja, pri čemu prednost daje biologiji: „Hemija se bazira isključivo na radu u laboratoriji, dok biologijom mogu da se bavim terenski, u interakciji sa prirodom, ljudima i životinjama. Ona podrazumeva širok spektar disciplina, od kojih sam najviše zainteresovana za molekularnu biologiju“.

Osim pomenute discipline, ova mlada naučnica, u šestom razredu osnovne škole zainteresovala se za pomorsku biologiju. Ključni trenutak u odluci da istražuje morske površine bilo je emitovanje filma Dolphin Tale koji donosi priču o pružanju pomoći povređenom delfinu. Tada je njena empatija navodi da se bliže upozna sa tajnama mora i živih bića u njemu.

Sledeća nauka kojom je Iva fascinirana, možda i najviše od svih, jeste ekologija. „Oduvek sam vodila brigu o životnoj sredini, svesna čovekovog uticaja na prirodu. Globalno zagrevanje, nezgode kroz koje prolaze polarni medvedi… sve to proživljavam krajnje emotivno i duboko sam pogođena ljudskom nepažnjom“.

Ivini istraživački radovi 

Kada je reč o Međunarodnom takmićenju istraživačkih radova koje je rezultiralo srebrnom medaljom, Iva je izložila projekat o prirodnim bojama. Naime, naišla je tokom istraživanj na kukuruz, koji je bogat karotenoidima i napravila prirodne boje koje će se primenjivati u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ovaj projekat je potpuno ekološki, te doprinosi zaštiti životne sredine, što je za Ivu od krucijalnog značaja.

Iako je Iva veliki zaljubljenik u prirodne nauke, dogodilo se da je zainteresuje zanimljiva tema iz oblasti istorije, o kojoj, po njenim saznanjima, još uvek niko nije pisao. Tako je nastupio njen „izlet“ u društvene nauke. Ovo istraživanje o srednjovekovnom vinovodu cara Dušana je zapravio bio rad nagrađen specijalnom nagradom na Internacionalnoj konferenciji mladih naučnika. Postavljeno je pitanje da li je vinovod iz 14. veka, navodno, dug 25 km, kojim je neprestano teklo vino od Velike Hoče do Prizrena (carskog dvora) mit. Iva je uložila sve napore da dođe do validne informacije: kontaktirala je stanovnike sela Velika Hoča, te je došla do nekih usmenih izvora. U komunikaciji sa ondašnjim Etnografskim muzejom došla je do saznanja da je hemijska analiza utvrdila postojanje tragova vina. Drugih materijalnih dokaza nije bilo – verovatno su ukradeni i spaljeni… Jedno je sigurno, rad na ovakvom projektu je prava poslastica za mladog istraživača.

Ivine pripreme za takmičenja i iskustva sa istih

Gorepomenute specijalna nagrada i srebrna medalje nisu prva priznanja koja je osvojila ova mlada naučnica. Na Regionalnom takmičenju talenata 27.06.2020. osvojila je prvo mesto za istraživaćki rad iz oblasti istorije na smotri istraživačkih radova učenika srednjih škola, a 20.06.2020. je za istraživaćki rad iz oblasti životne sredine osvojila treće mesto.

Za ovakav uspeh treba zahvaliti njenom boravku u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je stekla i mnogo novih poznanstava, kao i boravak u Regionalnom centru za talente, koji joj je pružio bezbroj mogućnosti za učestvovanje na takmičenjima, a tamo je pronašla i svog mentora Borisa Pejina – svoju ogromnu podršku na putu do uspeha.

U produžetku teksta Iva će nam govoriti o svojim najdragocenijim iskustvima sa takmičenja na kojima je učestvovala: „Naučila sam mnogo toga o samom procesu izrade i prezentovanja naučnog rada na engleskom jeziku. Mislim da je izuzetno važno proširenje znanja engleskog  na stručnu oblast, jer će mi to biti od velikog značaja u budućnosti. Osim toga, stekla sam poznanstva sa decom širom sveta, doduše, samo onlajn“.

Naučno-istraživački rad je put do samospoznaje

Ova ambiciozna devojka oduvek je znala da će se baviti naukom i naučnim istraživanjima, i time pružati doprinos ljudima i prirodi: „Bavljenje naučno-istraživačkim radom za mene je bilo i ostalo od velikog značaja, jer sam postepeno postajala sigurna u sebe i svoje izbore, koje sam veoma rano napravila. Shvatila sam da me ovakvo delovanje neizmerno ispunjava“. Tako da ova talentovana omladinka već ima iskristalisane planove za budućnost. Cilj joj je da, pre svega, završi projekat na kom trenutno radi za sledeće međunarodno i domaće takmičenje, a zatim da upiše osnovne studije iz molekularne biologije, te ih kruniše masterom iz pomorske biologije.

Nikada nisi suviše mlad da bi učinio nešto značajno za planetu

Iva poručuje mladim ljudima da sve što zamisle mogu i da ostvare, te da nikada nisu suviše mladi da bi pružili značajan dobrinos celom svetu, a kao svoj najveći kvalitet izdvaja temeljnost. Ona svaki problem sagledava iz više uglova i spremna je da znatiželjno traga za najpogodnijim rešenjem, ne štedeći ni vreme, ni snagu, ni ljubav.

U produžetku teksta, Iva će nam otkriti šta bi najviše značilo njoj i njenim kolegama na putu do usavršavanja, kao i način na koji bi im ona lično pomogla: „Za razvoj mladih talentovanih ljudi u Srbiji od krucijanog je značaja da naša država prepozna i ceni rad i trud mladih talenata. Prilika da se koriste laboratorije i resursi državnih fakulteta u bilo kom momentu i besplatno bila bi zaista neprocenljiv podstrek za mlade istraživače i naučnike. Moj lični doprinos mladim talentima verovatno bi bio u vidu prenošenja znanja i iskustava koje sam sticala u svom radu. Bila bih im posvećena kao što je moj mentor meni“.

Podrška Fondacije 1% u Ivinim očima

Na samom kraju Iva nam je odgovorila iz kog razloga joj je značajno ovo priznanje: „Podršci koju mi je ustupila Fondacija 1% zaista sam se najiskrenije obradovala. Neprocenjivo je saznanje da me osim porodice i prijatelja na mom istraživaččkom putu bodri još neko – neko ko ceni moj trud i rad i nagrađuje ga“.

Intervju vodio: Miloš Pešić

Intervju pisala: Dragana Klašnja