• fondacija@1posto.rs
  • +381 64 08 01 499

FIRST® LEGO® League

Fondacija 1 % u saradnji sa organizacijom Serbian Tech i Super Glavce organizuje FIRST® LEGO® League u Srbiji, jedan od najznačajnijih programa i takmičenja za decu i mlade koji se održava u preko 100 država.

Na takmičenju u Srbiji učestvuje ekipe iz različitih gradova Srbije i ekipe iz Bosne i Hercegovine. Pobedičnke ekipe sa takmičenja u Srbiji odlaze u Sloveniju na regionalno takmičenje, dok ekipe koje uspeju dalje da se plasiraju, odlaze u SAD na svetsko takmičenje. Takmičenje u Srbiji se održava u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu.

FLL banner

Šta je to FIRST LEGO League?

FIRST LEGO League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, Inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje sa upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Cilj programa je da okupi učenike osnovnih i srednjih škola zainteresovane za nauku, koji kroz formirane školske timove učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, programiranja robota i prezentovanja rezultata. Učesnici stiču iskustvo stvarnog rešavanja problema kroz vođeni globalni program robotike, pomažući današnjim učenicima i nastavnicima da zajedno grade bolju budućnost.

Kroz rad na pripremama za takmičenje razvija se kreativnost, timski duh, saradnja kod mladih i podstiče i osamostalјivanje za buduće akcije. Ovaj program pomaže mladim lјudima da postanu glavni oslonac inovacija u društvu, i omogućuje im da ostvare svoje profesionalne potencijale prvenstveno u okvirima nauke i tehnologije.

FIRST LEGO League program je kreiran za decu uzrasta od 9-16 godina i ima za cilj da nadahne mlade kroz četiri takmičarska dela, da eksperimentišu i razviju svoje kritičko razmišljanje, kodiranja i dijaznerske veštine kroz praktično STEM učenje i robotiku.

FIRST LEGO League su pokrenuli organizacija FIRST i LEGO Grupa. Organizacija FIRST je osnovana 1989. godine kako bi podstakla uvažavanje nauke i tehnologije kod mladih. LEGO grupa se bavi razvojem dečije kreativnosti kroz igru i učenje. Zasnovana na svetski poznatoj LEGO kocki, kompanija danas pruža igračke za decu u više od 130 zemalja.

Osnovne vrednosti

Osnovne vrednosti su osnova programa i upravo one razlikuju FIRST LEGO League od ostalih programa te vrste. Sudije na takmičenju gledaju kako su učesnici inkorporirali osnovne vrednosti u svemu što rade, kroz priprema za takmičenje a i na samom takmičenju. Kroz postavljanje pitanja sudije utvrđuju kako deca sarađuju u timu, kako se ponašaju prema svojim članovima i drugim ekipama. Tokom priprema i takmičenja deca razvijaju sledeće vrednosti:

timski-rad
istrazivanje
uticaj
inkluzija
zabava
inovacija
FLL takmičenje

Robot igra

Robot igra predstavlja deci najzanimljiviji deo takmičenje. Robot u tri meča ima po 2:30 minuta da kompletira što više misija i na taj način ekipa prikupi što je moguće veći broj bodova.

Robot igra

Robot dizajn

Deca pred sudijama predstavljaju svoju strategiju kako će robot kompletirati misije, objašnjavaju kako je robot programiran, kako će da se ponaša u odnosu na kod, objašnjavaju način na koji je konstruisan i kako su testirali robota.

Robot dizajn

Inovativni projekat

Deca imaju zadatak da na najbolji način sudijama predstave svoj inovativni projekat na zadatu temu. Na taj način stiču veštine komunikacije, prezentovanja i javnog nastupa. Sudije posmatraju da li je ekipa dobro definisali i istražila problem, kako su razvijali ideju, kako su testirali i podelili ideje i da li su dovoljno jasno predstavili rešenje.

Inovativni projekat ekipe

Pravila i učesnici

Na FIRST LEGO League programu učestvuju deca i mladi između 9 i 16 godina u ekipi između 3 do 10 članova koju vode dve odrasle osobe odnosno dva mentora.

Za učešće je potreban robot set (LEGO Education SPIKE™ Prime i MINDSTORMS® EV3), Aktuelni FLL set (poligon, komplet Lego kockica sa preprekama, uputstvo za sastavljanje, vodič za aktuelni izazov, gradiva i ostala dokumentacija) i sto za takmičenje.

Prijavljene ekipe za sezonu 2021/2022

Naziv škole/udruženja

Ime ekipe

Grad i država

Prva kragujevačka gimnazija

LegoGym

Kragujevac, Srbija

Udruženje ElektRobot

ElektRobot

Prijepolje, Srbija

Politehnika – škola za nove tehnologije

PoliBoti

Beograd, Srbija

Tehnička škola

ZaLego

Zaječar, Srbija

Regionalni Centar Za Talente “Mihajlo Pupin”

Sport Booster

Pančevo, Srbija

Savremena osnovna škola

Game Changers

Beograd, Srbija

Digi Klinci

Beograd, Srbija

OŠ “Desanka Maksimović”

LEGOMasters

Prijedor, Bosna i Hercegovina

Požarevačka gimnazija

Code Pogim

Požarevac, Srbija

RISC Novi Pazar

RISC Novi Pazar

Novi Pazar, Srbija

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”

Lego Zmajevi

Zaječar, Srbija

Beocody

Beocody

Beograd, Srbija

Udruženje Dečiji Inovacioni Centar

Dečiji Inovacioni Centar

Beograd, Srbija

ElektRobot Priboj

ElektRobot 2

Priboj, Srbija

ElektRobot Prijepolje

ElektRobot 3

Prijepolje, Srbija

Smart Play Beograd

Smart Play Srbija Tim

Beograd, Srbija

Pravila

  • Sva oprema mora da bude LEGO
  • Ne-električni LEGO delovi su dozvoljeni iz bilo kog seta
  • Električni su dozvoljeni iz navedinih Robot setova (LEGO Education SPIKE™ Prime i MINDSTORMS® EV3, ali ekvivalenti NXT i RCX su takođe dozvoljeni)
  • Od opreme za robota je dozvoljen maksimum 1 kontroler, maksimum 4 motora, neograničen broj senzora (seznor za pritisak, senzor za boje, žiroskop, senzor za daljinu ili ultrazvucni senzor), LEGO žice, baterija za kontroler ili šest AA baterija i jedna SD kartica.

Tema ovogodišnje sezone – CARGO CONNECT

Organizatori

fondacija1posto-200
Serbian.tech
Super glavce

Podrška

Tesla logo
Univerzitet u Kragujevcu
Logo Ministarstva Prosvete

Mediji koji su nas podržali