Andrea Šuković – Društvenim naukama pristupam prirodnjačkim načinom razmišljanja

Andrea Šuković

Andrea Šuković je dobitnica zlatne medalje na Internacionalnoj konferenciji mladih naučnika (ICYSS) za rad ,,The dancing plague, Strasbourg, 1518” (,,Plesna kuga, Strasburg, 1518”). Ova učenica trećeg razreda XIV beogradske gimnazije svoju ljubav prema društvenim naukama stekla je još u osnovnoj školi.

Fondacija 1% je u okviru projekta nagrađivanja mladih talenata za postignute rezultate u 2020. godini nagradila Andreu novčanom nagradom za postignut rezultat na ovom prestižnom takmičenju.

Koliko je njeno interesovanje za nauku vidimo i na primeru da se pored istorije bavi i biologijom, a posebno voli da ukršta ove dve nauke. Međutim, njen spektar zanimanja nije vezan samo za nauku, ona uživa i u različitim vidovima umetnosti. S obzirom na ovu činjenicu u slobodno vreme svoju kreativnost ispoljava preko: slikarstva, fotografije, grafičkog dizajna, mode, plesa, kreiranja prezentacija i video materijala.

Između istorije, biologije i psihologije

Na samom početku s Andreom smo razgovarali o temi rada, koja je zaista nesvakidašnja.

,,Tema rada je ,,Plesna kuga” ili ,,Epidemija plesa” koja se desila 1518. u Strasburgu. To je bila jedna vrsta masovne histerije, gde su ljudi u srednjem veku pod uticajem verovanja sami sebe ubedili da su prokleti i plesali su do smrti, bilo je preko 400 žrtava.”

Andrea nam dodaje da je odabrala ovu temu upravo zbog fasciniranosti i nerealnoj crti u samom događaju. Ova dobitnica zlatne medalje u svom projektu pronalazi povezanost između istorije, biologije i psihologije i uspeva joj da poveže ove tri nauke. U ovome joj je pomogao njen mentor, Boris Pejin. Uz njegovu pomoć spoznaje vreme u kome su živeli ti ljudi, što navodi kao jednu od presudnih tačaka u samom pisanju rada. S druge strane još jedna ključna stvar bila je pogled na taj događaj i sa psihološkoj aspekta.

Priprema za pisanje naučno-istraživačkog rada

Sama priprema za ovaj projekat bila je u Istraživačkoj stanici Petnica i u Regionalnom centru za talente. Andrea zaključuje da joj je ovo bilo od velikog značaja i smatra da je dobra priprema morala da pokaže i dobre rezultate. Na trnovitom putu ka uspehu motivaciju i inspiraciju je pronalazila u ljubavi prema onome što radi. Nasuprot tome kada su se javljali problemi veliku podršku su joj pružali porodica i nastavnici koji su verovali u njen rad.

Jedan od problema sa kojim se susrela tokom izrade ovog projekta predstavljala je literatura koju je teško nalazila. 

,,Većina izvora bila je na nemačkom ili francuskom jeziku i to su uglavnom bile medicinske knjige iz srednjeg veka koje su opisivale masovne histerije.”

Ipak, s jednom knjigom imala je sreće. Knjiga savremenog istoričara Džona Volera bila joj je glavni saputnik na ovom putovanju.

Društvenim naukama pristupam prirodnjačkim načinom razmišljanja

Andrea nam ističe da društvenim naukama pristupa prirodnjačkim načinom razmišljanja. Zanimljiv pristup naukama koji je vremenom izgradila doneo joj je dosta uspeha na takmičenju. Između ostalog naglašava da je ovaj princip koristila i u samom radu.

,,Znam da prepoznam važnost nečega kao i da istu predočim drugima.”

,,Nisam prepričavala, imala sam metode rada, uzrok, posledice, zaključak, tok.”

Uvek ostaje trag stvaraoca

,, Za mene je naučno-istraživački rad nešto što oslikava onoga ko ga je radio. Koliko god objektivan, uvek ostaje trag stvaraoca koji niko ne može da mu oduzme. Meni je to bilo lično zadovoljstvo i beg od realnosti u pozitivnom smislu. To što radim ono što volim daje mi snagu i motivaciju za sve.”

Ovako je objasnila Andrea koliko joj je ovaj projekat bio značajan.

Srbija ima ogroman potencijal

Mlada naučnica vidi ogroman potencijal u Srbiji. Njena želja za budućnost jeste da Srbiju i njen doprinos nauci predstavi svetu.

,,Želim da u Srbiju donesem savremena saznanja i iz nje izvučem sva blaga koja sam se uverila da ima.”

Veliku istorijsku vrednost vidi u arheološkim nalazištima koja nisu dovoljno istražena zbog manjka finansijskih sredstava. Naime, planira i da nastavi s naučno-istraživačkim radom i da održava projektnu nastavu.

Andrea o Fondaciji 1%

Na samom kraju Andrea dodaje kakvi su njeni utisci o Fondaciji 1%.

,,Utisci o saradnji s Fondacijom su jako pozitivni. Nisam očekivala da će neko da prepozna moj talenat i nagradi isti, jako mi je drago da postoji Fondacija ovog tipa koja podržava mlade talente.”

Autor teksta: Anđela Stevanović